BigBean zrnková káva Colombia Supremo Excelso 100% Arabica 250g
Kód: BIG-04Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Kolumbii patrí druhé miesto najväčšieho producenta kávy na svete, je najväčší dodávateľ mokrej a pranej spracovanej kávy. Patrí jej 6 percent na svetovom trhu s kávou medzi hlavné odrody arabiy sú Typica, Bourbon, Tabi, Caturra, Colomcia, Maragogipe a Castilo. Vo všeobecnosti má plné a bohaté telo, ponúka široký chuťový profil od sladkej, orieškovej, čokoládovej až po kvetinovú, ovocnú a takmer tropickú.
Kolumbínske hory vďaka svojim mikroklimatickým podmienok vytvárajú najlepšie podmienky pre výnimočnú kvalitu zŕn. Zber kávových čerešní prebieha zvyčajne vo viacerých mesiacoch, záleží nielen od odrody arabiky , ale aj od geografického položenia plantáže. Takmer všetka exportovná káva je arabika. Typica a vaiety Burbon sú prané a zberané raz, poprípade dva razy ročne. Podľa regiónu, hlavné mesiace zberu sú marec až jún a potom september až december.
Kávovník sa do juhoamerickej krajiny dostal v 18. storočí vďaka jezuitom. Dlho sa využívala ako okresná kvetina až v 19. storočí ju začali využívať na pestovanie. Kolumbia bola prvá krajina na svete, ktorá z kávy spravila marketingová nástroj. V roku 1957 vytvorila brand ambasádora, symbol krajiny - farmára Juana Valdeza, ktorý pestuje iba kvalitnú kávu.
V roku 1927 založili organizáciu Nacional de cafetors FNC, ktorá spájala až 500 000 farmárov. Vďaka tomu si medzi zahraničnou konkurenciou dokázali vydobiť lepšie ceny a podmienky. V určitom zmysle pôsobila aj ako odborová organizácia. Káva sa vždy expedovala pod hlavičkou FNC pod označením Excelso alebo Supreme. Po kritike organizácie sa čoraz viac farmárov rozhodlo ísť vlastnou cestou a svoju kávu označujú ako výberovú arabiku. Označenie Excelso sa vzťahuje len na krajinu oblasť a nie chuť pri cupping score. Kávové zrná majú veľkosť od 15-16 mm, kým Supremo ma až 17 mm. Zaujímavosťou, je že Supreme aj Excelso môžu byť pozbierané zrná z toho istého stromu, no až ich veľkosť určí kam ich zaradia. Excelso však patrí medzi najviac exportovanú kávu z Kolumbie.
Medzi najznámejšie oblasti pestovania kávy sú na severe Cauco s mikoregiómi Inza a Popayan s chuťovým profilom po kvetoch, typickou svojou sladkosťou a ľahkosťou. Najjužnejšou oblasťou pestovania je Narino s jemnou krémovou chuťou a podtómi po kôstkovínách. Huila produkuje najkvalitnejšie kávové zrná, jej chuť je výrazne kysla, má hustú textúru a komplexný ovocný profil. Santander a Nored de Nasntander pestujú kávovníky v tieni iných stromov s relatívne nízkou nadmorskou výškou čo má vplyv na ich profil po zemitej chuti a slabej acidite. Oblasť Tolima je známa jemnou a sladkou chuťou s ľahkým kvetinovým profilom.
Columbia Supreme má výraznejšiu arómu, nízku aciditu, nižšiu intenzitu a stupeň praženia je City. vyznačuje sa chuťou po mliečnej čokoláde, citrusových kvetoch a orieškoch.