BigBean zrnková káva Colombia Supremo Excelso 100% Arabica 250g

Kód: BIG-04
Neohodnotené
Značka: BigBean
€9,90 –4 %
Colombia p
€9,90 –4 % €9,50
Skladom (>5 ks)
Môžeme doručiť do:
16.10.2024

Odroda: Supremo Excelso

Proces: washed

Chuťový profil: Vyznačuje sa chuťou po mliečnej čokoláde, citrusových kvetoch a orieškoch, má  nízku aciditu a strednú intenzitu.

Spôsob praženia: Stupeň praženia je City, je vhodná na prípravu kávy do všetkých typov kávovarov aj filtrov.

Detailné informácie

Podrobný popis

22

Kolumbii patrí druhé miesto najväčšieho producenta kávy na svete, je najväčší dodávateľ  mokrej a pranej spracovanej kávy. Patrí jej 6 percent na svetovom trhu s kávou medzi hlavné odrody arabiy sú Typica, Bourbon, Tabi, Caturra, Colomcia, Maragogipe a Castilo. Vo všeobecnosti má plné a bohaté telo, ponúka široký chuťový profil od sladkej, orieškovej, čokoládovej až po kvetinovú, ovocnú a takmer tropickú.

Kolumbínske hory vďaka svojim mikroklimatickým podmienok vytvárajú najlepšie podmienky pre výnimočnú kvalitu zŕn. Zber kávových čerešní prebieha zvyčajne vo viacerých mesiacoch, záleží nielen od odrody arabiky , ale aj od geografického položenia plantáže. Takmer všetka exportovná káva je arabika. Typica a vaiety Burbon sú prané a zberané raz, poprípade dva razy ročne. Podľa regiónu, hlavné mesiace zberu sú marec až jún a potom september až december.

Kávovník sa do juhoamerickej krajiny dostal v 18. storočí vďaka jezuitom. Dlho sa využívala ako okresná kvetina až v 19. storočí ju začali využívať na pestovanie. Kolumbia bola prvá krajina na svete, ktorá z kávy spravila marketingová nástroj. V roku 1957 vytvorila brand ambasádora, symbol krajiny - farmára Juana Valdeza, ktorý pestuje iba kvalitnú kávu.

V roku 1927 založili organizáciu Nacional de cafetors FNC, ktorá spájala až 500 000 farmárov. Vďaka tomu si medzi zahraničnou konkurenciou dokázali vydobiť lepšie ceny a podmienky. V určitom zmysle pôsobila aj ako odborová organizácia.  Káva sa vždy expedovala pod hlavičkou FNC pod označením Excelso alebo Supreme. Po kritike organizácie sa čoraz viac farmárov rozhodlo ísť vlastnou cestou a svoju kávu označujú ako výberovú arabiku. Označenie Excelso sa vzťahuje len na krajinu oblasť a nie chuť pri cupping score. Kávové zrná majú veľkosť od 15-16 mm, kým Supremo ma až 17 mm. Zaujímavosťou, je že Supreme aj Excelso môžu byť pozbierané zrná z toho istého stromu, no až ich veľkosť určí kam ich zaradia. Excelso však patrí medzi najviac exportovanú kávu z Kolumbie.

Medzi najznámejšie oblasti pestovania kávy sú na severe Cauco s mikoregiómi Inza a Popayan s chuťovým profilom po kvetoch, typickou svojou sladkosťou a ľahkosťou. Najjužnejšou oblasťou pestovania je Narino s jemnou krémovou chuťou a podtómi po kôstkovínách. Huila produkuje najkvalitnejšie kávové zrná, jej chuť je výrazne kysla, má hustú textúru a komplexný ovocný profil.  Santander a Nored de Nasntander pestujú kávovníky v tieni iných stromov s relatívne nízkou nadmorskou výškou čo má vplyv na ich profil po zemitej chuti a slabej acidite. Oblasť Tolima je známa jemnou a sladkou chuťou s ľahkým kvetinovým profilom.

Columbia Supreme má výraznejšiu arómu, nízku aciditu, nižšiu intenzitu a stupeň praženia je City. vyznačuje sa chuťou po mliečnej čokoláde, citrusových kvetoch a orieškoch.