BigBean zrnková káva Colombia Supremo Excelso 100% Arabica 250g
Kód: BIG-04Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Kolumbia je druhým najväčším producentom kávy na svete, je najväčší dodávateľ mokro spracovanej kávy. Na svetovom trhu s kávou má podiel 6 %. Medzi hlavné odrody arabiky patria Typica, Bourbon, Tabi, Caturra, Colombia, Maragogipe a Castillo. Vo všeobecnosti má plné a bohaté telo, ponúka chuťový profil od sladkých a orieškových tónov až po kvetinové a ovocné.
Kolumbijské hory vďaka svojim mikroklimatickým podmienkam vytvárajú najlepšie podmienky pre výnimočnú kvalitu zŕn. Zber kávových čerešní prebieha zvyčajne počas viacerých mesiacoch, záleží nielen od odrody arabiky , ale aj od geografického položenia plantáže. Takmer všetka exportovaná káva je arabika. Typica a varianty Burbon sú prané a zberané raz, prípadne dva razy ročne. Podľa regiónu hlavné mesiace zberu sú marec až jún a potom september až december.
Kávovník sa do juhoamerickej krajiny dostal v 18. storočí vďaka Jezuitom. Dlho sa využíval ako okrasná rastlina, až v 19. storočí sa začal pestovať na produkciu kávy . Kolumbia bola prvá krajina na svete, ktorá z kávy spravila marketingový nástroj. V roku 1957 vytvorila brand ambasádora, symbol krajiny - farmára Juana Valdeza, ktorý pestuje iba kvalitnú kávu.
V roku 1927 založili organizáciu Nacional de Cafeteros FNC, ktorá spájala až 500 000 farmárov. Vďaka tomu si medzi zahraničnou konkurenciou dokázali vydobyť lepšie ceny a podmienky. V určitom zmysle pôsobila aj ako odborová organizácia. Káva sa vždy expedovala pod hlavičkou FNC pod označením Excelso alebo Supremo. Po kritike organizácie sa čoraz viac farmárov rozhodlo ísť vlastnou cestou a svoju kávu označujú ako výberovú arabiku. Označenie Excelso sa vzťahuje len na krajinu oblasť a nie chuť pri cupping score. Kávové zrná majú veľkosť od 15-16 mm, kým Supremo ma až 17 mm. Zaujímavosťou, je že Supremo aj Excelso môžu byť pozbierané zrná z toho istého stromu, no až ich veľkosť určí do akej kategórie budú zaradené. Excelso však patrí medzi najviac exportovanú kávu z Kolumbie.
Medzi najznámejšie oblasti pestovania kávy patria na severe Cauca s mikoregiónmi Inza a Popayan s chuťovým profilom po kvetoch, typickou svojou sladkosťou a ľahkosťou. Najjužnejšou oblasťou pestovania je Narino s jemnou krémovou chuťou a podtónmi po kôstkovinách. Huila produkuje najkvalitnejšie kávové zrná, jej chuť je výrazne kyslá, má hustú textúru a komplexný ovocný profil. Santander a Notre de Santander pestujú kávovníky v tieni iných stromov s relatívne nízkou nadmorskou výškou, čo má vplyv na ich profil po zemitej chuti a slabej acidite. Oblasť Tolima je známa jemnou a sladkou chuťou s ľahkým kvetinovým profilom.
Dodatočné parametre
Kategória: | Káva |
---|---|
EAN: | 8582000030468 |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.